• Cultura culinara

    Posted on aprilie 8, 2013 by in generale

    Cultura culinara in Romania e inca foarte la inceput, cel mai probabil datorita trecutului comunist pe care l-am avut si poate datorita discrepantei mari dintre preturi si salarii, rezultand un fapt ca nu ne permitem o cultura culinara. Cu prima argumentare, cea comunista sunt de acord, insa cu cea de-a doua, ca nu ne permitem o cultura nu prea…Adica sunt popoare care au dezvoltat cultura culinara cu mult mai putine produse ca noi si care tin cu dintii de ea si o promoveaza peste tot in lume.

    Dar inainte de a ajunge la promovarea culturii, sa vedem ce cultura avem noi, romanii. La noi, inca majoritatea gatesc si mananca acasa, in timp ce in occident, ion tarile civilizate cum zic multi, lumea mananca in oras, la restaurante mai scumpe sau mai ieftine, mai speciale sau mai traditionale. Eu sunt un tanar din Cluj-Napoca, caruia ii place sa gateasca, sa incerce si sa exploreze limitele bucatariei, dar imi place si sa ies sa mananc in oras, in diverse restaurante. Si ca tot romanul, o data ce am mancat ceva, am incercat sa il reproduc si eu……… si aici……. problema! Adica, daca putem considera ca restaurantele, cel putin unele dintre ele, fac arta culinara, ceea ce imi iese mie in bucatarie e maxim un kitch sau o copie fidela, fara a avea posibilitatea de a reproduce exact ceea ce am gustat. Dar cultura culinara nu tine de reprodus acasa ce mananc in oras, ci dupa mine, tine de mult mai multe. Tine in primul rand de respectul pe care il acordam mancarii, de felul in care combinam ingredientele si de modul in care este servita masa. Tine de programul de masa, obiceiurile de servit masa, locul de servire a mesei, ambianta, partenerii de masa, dar si discutiile si socializarea din timpul mesei.

    Pentru mine, a avea o cultura culinara inseamna a gusta intai si apoi a vorbi, inseamna a fi deschis la nou si a imbratisa ideea ca mancarea nu e doar un factor necesar vietii, ci e ceva ce se prepara cu pasiune, dedicatie si multa pricepere. Pentru mine, cultura culinara e ca si celelate tipuri de culturi. Adica pentru cultura muzicala trebuie sa stii, artisti, istorie, titluri de piese, concerte, trebuie sa recunosti valoarea in acorduri si sa delimitezi kitch-ul de original. In cultura generala trebuie sa stii cate putin din toate, din istorie, din geografie, din arta si din altele. La fel si in cultura culinara, daca e sa vorbesc despre cultura culinara in general, vorbesc de tipuri de mancare, despre ingrediente, despre modul de combinare, despre vin si preparate, despre zone diferite de pe glob si despre ce se mananca acolo, despre ritualuri culinare si despre carti vechi de retete. Iar daca e sa fie specific, ar trebui sa vorbesc despre arta culinara spaniola, sau japoneza, sau italiana sau romaneasca(daca ar fi atat de dezvoltata) sau altele, prezentand detalii despre ceea ce e specific pentru fiecare.

    Acum, vorbind despre arta culinara romaneasca, dupa mine, aceasta nu s-a format inca, adica exista insa nu e clar delimitata de arta tarilor vecine, poate datorita influentelor istorice, poate datorita stabilirii aici a multor straini sau datorita altor factori. Iar daca ar fi sa vorbesc unui strain despre arta culinara romaneasca, i-as vorbi despre cum facea bunica mea mancare, acasa si la servici(ea fiind bucatareasa), cum punea pasiune si dragoste, cum se dedica meseriei si produselor finite si cum isi imbunatatea mereu retetele. I-as vorbi unui strain despre ciorba de burta, despre sarmale, chiftele si snitzele, care desi nu sunt romanesti, se fac cu traditie la noi de sarbatori. I-as vorbi despre vinurile alese romanesti si despre diferentele culinare din diversele zone ale Romaniei care au fost sub alte ocupatii si influentele acestora in bucataire. I-as vorbi unui strain despre ce inseamna Romania intr-o farfurie de mancare si i-as da sa guste in timp ce i-as prepara ceva, iar daca mi-ar cere sa-i recomand un loc in Cluj Napoca unde ar putea servi mancare traditionala autentic Romaneasca, ar trebui sa-i recomand mai multe localuri, pentru ca autenticul romanesc, dupa cum ziceam, inca nu e clar delimitat si pentru fiecare dintre noi e ceva diferit, iar ca sa fiu corect cu unstrain ar trebui sa-l las sa-si defineasca singur autenticul romanesc.

    Dar daca mi-ar cere sa ii recomand un restaurant international, unde poate sa guste din autenticul culinar al mai multor tari sub acelasi acoperis, unde bucatarii sunt maestri, iar preparatele pot fi expuse la muzeul culinar(daca ar fi asa ceva in Cluj- dar e o idee buna pentru viitor), i-as recomanda Toledo si nu pentru ca blogul acesta e al lor, nici pentru ca scriu pentru ei, ci pentru ca am incercat mai multe restaurante din Cluj si din alte tari, iar aici gustul preparatelor e cel mai autentic dintre toate, iar raportat la preturile practicate ar fi o alegere inspirata atat pentru romani cat si pentru straini.

    Acum, pe final de articol, imi cer scuze pentru modul alandala de prezentare a ideilor si vreau sa va intreb, pe voi, pentru voi ce inseamna cultura culinara si daca un strain v-ar cere sa-i recomandati un restaurant international din Cluj, ce restaurant i-ati recomanda?