• Reteta mici Caru cu Bere 1920

  Posted on aprilie 28, 2013 by in Retete

  Mici Toledo ClujIn timp ce realizam un super surf pe internet, am gasit urmatoarea reteta de mici , care se pare ca ar fi o reteta originala de la Carul cu Bere din Bucuresti din anul 1920. Stiind ca e aproape vara si e vremea de gratare, pentru cei mai gurmanzi dintre voi (inclusiv eu cel care scriu acest articol), ne-am gandit sa dam un share in blogosfera si poate ne va zice cineva cum iese. Eu unul am s-o incerc de 1 Mai si am sa scriu aici si pe Facebook cum a fost.

  Reteta se afla sub forma de scrisoare si o postam mai jos:

  Onorate Domnule Ofiţer!

  Pentru căci fiecare vizită a Domniei voastre, ca şi cu 20 ani în urmă cele ale tatălui Domniei voastre, dimpreună cu cinstitul Conu Iancu Caragiale este, pe lângă onoare, şi un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc să dau la rându-mi dovadă de cavalerism, împărtăşindu-vă la dorinţa onoratei Dumneavoastră soţii, Doamna Măriuţa Baciu, reţetarul de preparare a mititeilor noştri, care, după cum bine ştiţi sunt cei mai lăudaţi din tot Bucureştiul. Astfel dau dovadă de încredere în Domnia voastră spre a nu trăda nicidecum secretul delicioşilor noştri mititei, secret pe care la rândul meu l-am primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tică Preoţeanu, antemergătoriul meu la conducerea bucătăriei Carului. Adresez aceeaşi rugăciune şi onoratei Dumneavoastră soţii, Doamnei Măriuţa, celei mai desăvârşite amfitrioane pe care sunt bucuros să o fi cunoscut…

  Perfecţiunea seratelor de cină din casa Domniilor voastre, la care, mulţumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotărârea să vă divulg taina celui mai de preţ preparat culinar care ne cinsteste numele în capitală, în ţara întreagă şi în străinătate.

  Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de şapte până la opt centimetri şi la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine stătătoare. Ei îşi au originea în Balkan, provenind din Serbia (probabil čevapčiči – nn), dar se întâlnesc şi în Grecia şi Turcia, de unde au fost preluaţi de bucătăria românească. Cum le spune şi numele, sunt niste rulouri mici, fiind şi numiţi astfel – „mici” – în Regat, din carne cu mirodenii, având menirea să încânte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspăt fripţi pe grătar de jar, fie cu tacâm, ori la scobitoare, sub formă de gustare..

  Se ia cărniţa de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau, în lipsa acestuia, chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoare a mititeilor.

  Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne. Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii şi condimente după cum urmează:

  • 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
  • 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
  • 4 grame de enibahar pisat mărunt
  • 2 grame de coriandru pisat mărunt
  • 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
  • 1 gram de anis stelat (anason – nn) pisat mărunt
  • 8 grame de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă de zeamă de lămâie
  • 1 lingură de untdelemn
  • 1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute

  La cantităţi mai mari de cinci kilograme, se va adăuga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, câte o măsură mai mult din mirodeniile pomenite.

  Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeamă de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform şi puţin câte puţin.

  Amestecul se acopera şi se dă la gheţar o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorţit şi se mai framântă o dată preţ de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorţită. Se face un mujdei de usturoi cu apă calduţă dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai framântă odată amestecul preţ de un sfert de ceas.

  Se dă din nou la gheţar până a doua zi. Preţ de trei ceasuri înainte de a fi fripţi şi serviţi mititeii, se scoate amestecul de la gheţar, pentru a se încalzi şi muia; după trei ceasuri, sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime şi ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi la capete şi se lasă să stea la zvântat un ceas. Se frig pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca să prindă o crustă rumenă de jur împrejur.

  Grataragii noştri întorc fiecare mititel doar de trei ori până este fript. La fript mititeii vor scădea puţin, de unde şi denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Dacă se frig la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, leapădă tot sucul aromat şi devin seci.

  Se servesc alături de chifle proaspete, ori felii de franzelă, cu „Mutard de Dijon” sau muştar picant si aromat, dupa preferinţă şi cu sare şi ciuşcă. Doar, şi numai asa, veţi obţine mititei savuroşi cum se zice că numai la noi sunt. Cunosc mulţi din aşa numiţii gastronomi prin birturi şi bodegi, mai ales prin mahalale, care din neştiinţă ori din spirit de falsă economie, înmulţesc aluatul de mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afară că scad mai puţin la fript decât ca cei de carne de vacă, nu au pe departe gustul şi savoarea mititeilor adevăraţi. O greşeală mare mai este şi zgârcenia la condimente, mai ales la usturoiu şi piperu. Mai cu seamă usturoiul este partea dominantă a gustului atât de specific al mititeilor.

  Sunt fericit să dezvălui Doamnei Măriuţa acest mic secret, pe care ştiu că nu îl va da mai departe, aşa cum nici eu nu-l voi dezvălui decât urmaşului meu Maitre Cuisiner când îmi va lua locul la Caru cu Bere! Mititeii preparaţi de Dânsa sunt extrem de gustoşi, dar simţul meu gustativ mi-a dezvăluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat şi a chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii mititeii Doamnei Măriuţa vor fi inegalabili! Vă aştept luna viitoare când vă întoarceţi cu regimentul din manevre, dimpreuna cu Domnii Ofiţeri Dinu şi Vatache, spre a savura o tavă de mititei şi câteva halbe împreuna!

  Dorindu-vă sănătate, voie bună şi noroc, vă rog a-i transmite umile sărutări de mâini Doamnei Măriuţa, cea mai desăvârşită gospodină şi Doamnă din înalta societate!

  Dumnezeu să vă ajute!

  Creveti la piatra Toledo ClujLa noi nu o sa gasiti mici, pentru ca acestia ii poate face toata lumea, la Toledo Cluj gasiti doar preparate a la carte, gustoase, speciale si exceptionale. Pentru a va impresiona prietenii, va recomandam reteta de mai sus, iar pentru a va impresiona iubita/iubitul, va recomandam Toledo Restaurant.

  Pentru asemenea postari, merita citata sursa